GönderenKonu:  (Okunma sayısı defa)

Aprahamcan

  • Forum Üyesi
  • İleti: 50
  • Üyelik Tarihi:
Zararları
Tarih : 26-04-2012 Saat : 12:45

İlaçlar intiharı tetikliyor Doktor ve araştırmacılar bazı insanlar için ilaçların intiharı engellediğine inanırken, eldeki kanıtlar bu ilaçları alan çocuk ve ergenlerin intihar düşüncesini ve davranışlarını artırmaya meyilli olduklarını gösteriyor. Önemli olan şu ki; bilimsel kanıtlar intihar vakalarında artışa dikkat çekmiyor, bunun yerine intihar düşüncesi ve davranışına dikkat çekiyor. Wales Üniversitesi Psikiyatristi Dr. Davit Healy, psikiyatrik ilaç konusunda uzman. Healy, depresyona serotonin eksikliğinin neden olduğu varsayımının, sonraki araştırmalarla doğrulanmadığını söylüyor. Biyolojik sebepleri dikkate alıyor ama antidepresan ilaçların satışını destekleme için serotonin teorisinin aşırı derecede abartıldığını belirtiyor. Abartıldı çünkü şirketler, harika pazarlama fırsatları doğurduğunu fark ettiler. Çok hafif sıkıntıları olan insanlar dahi, asıl tahminlerde hastalar arasında sayılmış, bu da sonuçların şişmesine neden olmuştu. Psikiyatrist Dr. William Narrov, bir doktor olarak, en önemli motivasyonunun yardıma ihtiyacı olan insanların bu yardımı alması olduğunu söylüyor. Hafif rahatsızlığı olanlar dahi zihin hastası sayılırsa, gerçekten rahatsız olanları tedavi etmek için toplum desteğini kaybetme riski gibi ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor.

Antidepresanların yan etkileri
Saldırgan bir şekilde tanıtım yapılan bu antidepresanların ciddi yan etkileri var. Bir tanesinin yan etkileri o kadar ciddi bulundu ki, satıştan kaldırıldı. Bu ilacın bazı hastalarda sarılık ve karaciğer iflasına yol açtığı kanıtlandı. Şirket ise ilacın güvenlik nedeni ile değil de ticari nedenlerle piyasadan çekildiğini bildirdi. Antidepresanlarının orgazm olmada güçlüğe kadar varan birçok cinsel soruna neden olduğu da çok iyi biliniyor. Her şeyden daha endişelendirici olan, bu ilaçların çocuk ve ergenlerde intihar eğilimini arttırmalarıdır. Bu gerçek de ancak sağlık otoritelerinin tüketici eylemlerinden gelen baskıyla- şirketlere açılan tüm davaları görmeyi talep ettiklerinde ortaya çıkabildi.

Depresyon hafif bir rahatsızlık
Dr. Iona Heath de hayatın olağan gelgitlerini yaşamakta olan birçok insana aşırı hızlı bir şekilde hastalık etiketi yapıştırılmasından ve ilaç yazılmasından endişe duyuyor. Özellikle insanların kendilerini mutsuz, üzgün hissedip hissetmediklerini soran basit testler yapılmasından şikayetçi. Çoğu depresyonun hafif olduğuna ve birkaç aylık bir süreç içinde geçeceğine işaret ediyor. Buna rağmen bazı tahminlere göre, milyonlarca insana antidepresanlar birkaç sene veya daha uzun süre kullandırılıyor. Dr. Heath hekimlerin şikayetlerinin sadece beyinlerindeki serotonin seviyesine indirgenmesinden hoşlanmayan hastalarını dinlemeye vakit ayırmaları gerektiğini söylüyor.

 

Antidepresan ilaç isimleri. Depresyon tedavisinde kullanılan birçok antidepresan ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar sıkıntıyı giderir. Etkisi hemen belli olmaz. 10-15 gün içinde etkisini belli eder. Antidepresan ilaçlar sakinleştirici veya uyuşturucu değildir.

 Ancak şunu belirtmeliyim ki bu ilaçlar doktor tavsiyesi olsa bile iki kez düşünmelidir ve ilaç etkileşimleri ve yan etkileri göz önüne alınmalıdır. Her sıkıştığında antidepresana başvurmak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin cinsel yaşamı olumsuz etkiler. Karaciğer rahatsızlıklarına yol açar ve buna bağlı ciddi sorunlar görülür.

Antidepresan ilaçlar nelerdir?

Kullanan kişilerin anlatımlarıyla antidepresan ilaçların isimleri ve kullanan açıklamaları;

Tofranil

Cinsel gücü etkileyebilir. Kullananların idrar yapamama gibi şikayetleri görülmüştür.

Loroksil

Sinir yatıştırıcı bir ilaçtır. Sersemletme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, baş dönmesi gibi yan etkileri vardır. alkolle birlikte kullanılmamalıdır.

Tolvon

Uyku hali yorgunluk ve baş dönmesi yapabilir. Çok kullanıldığında uyuşukluk etkisi yapabilir.

Prozac;

Yan etkileri oldukça çoktur. Doktorlar tarafından pek önerilmez. Bağımlılık yapabilir, sarhoş gibi dolaşmanıza sebep olur. Alkolle tüketilmemelidir. Bırakınca sıkıntı yaratabilir.

Repedra

Ağır depresip bozukluklarda kullanılır. Alkolle birlikte alınmamalıdır. Ruh halinde değişiklik ve uyku sorunları yaratır. Dudaklarda ve ağızda yaralar yan etkilerindendir. Ateş, titreme ve vücutta ağrı görülebilir.

Desyrel

Uykuya dalmayı kolaylaştırır. Fazla yan etkisi yoktur. Ancak bağımlılık yapma riski vardır. Ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, bağırsak hareketlerinde bozulma, idrar akımında gecikme, göz içi basıncı artması gibi antikolinerjik yan etkileri nispeten diğerlerine göre daha azdır. Kulak çınlaması ve konuşma güçlüğü görülebilir.

Survector

Sinirlilik, iç sıkıntısı, irritabilite, uykusuzluk gibi yan etkileri vardır. Ağızda kuruma ve baş dönmesi yapar. İlaç akşamları kullanılmamalıdır.

Faverin

Uyku getirici, baş ağrısı ve mide bulantısı yapar. Bazı bünyelere kilo aldırabilir. Başlandığı taktirde doktor kontrolünde bırakılması doğru olacaktır.

Lustral

Alkolle etkileşime girmez. İştahsızlık ve uyku bozukluğu yapabilir. Cinsel gücü etkiler. Baş dönmesi ve terleme yapar. Beyinde uyuşukluk yapma ve olaylara tepki vermeme durumu görülebilir.

V.S. gibi bir çok ilaç mevcuttur.

Yukarıda belirtilen antidepresan ilaçların özellikleri, yan etkileri ve kullanım talimatı için ilaç adına göre geniş arama yapınız ve şunu biliniz ki antidepresanların yan etkileri faydalarına göre ciddi oranda çoktur. Bu sebeple ilaç kullanımı yerine alternatif tedavi daha uygun olacaktır.